20 lipca 2018 roku minęły dwa lata działalności Piekarni Piwa. To bardzo intensywny czas, pełen pracy i ogromnego zaangażowania nie tylko twórców browaru, ale także bardzo wielu wspierających nas osób.

Przez dwa lata udało nam się stworzyć trzynaście różnych piw. Do receptur zdecydowanej większości z nich będziemy wracać. Dużą popularnością cieszą się zarówno klasyczne piwa skierowane do szerokiego grona odbiorców – Ale Proste czy Furman, ale także piwa dla zdeklarowanych beergeeków – Coffee Twist czy Zwędzone. Nieprzekombinowane piwa nowofalowe regularnie zyskują nowych fanów – o popularność Mocnej Góry martwić się nie musimy, a piwem lżejszym w tej kategorii jest bardzo lubiana Silesiana, która zaczynała jako oficjalne piwo festiwalu Silesia Beer Fest.

Uwarzenie Silesiany było nagrodą za najlepsze piwo trzeciej edycji tego festiwalu. To wyróżnienie otrzymał nasz kawowy milk stout Coffee Twist. W 2017 roku otrzymał także srebrny medal Konkursu Piw Rzemieślniczych, a brązowy medal tego konkursu otrzymało Czyli Czorne – wędzony stout z dodatkiem papryczek chilli. Powtórzyliśmy tym samym sukces z roku 2016. Złoto KPR zdobyło wtedy nasze klasyczne AIPA – Mocna Góra, a brąz powędrował do jednego z popularniejszych do dziś piw – witbiera Dioblina.

Po dwóch latach z radością stwierdzamy, że najczęściej warzonym przez nas piwem jest właśnie Dioblina. Witbier to bardzo ciekawy belgijski styl, który świetnie łączy lekkość i sesyjność (można pić jedno za drugim) z kompleksowym i niebanalnym smakiem. To piwo zjednuje sobie zarówno beergeeków i osoby mniej interesujące się piwem. Bardzo często wracamy także do Furmana, naszego flagowego piwa pszenicznego oraz Mocnej Góry, znanego i lubianego AIPA.

Dwa lata to nieustanna praca nad naszą rozpoznawalnością. Służy temu nie tylko udział w piwnych festiwalach, czy innych imprezach i wydarzeniach, gdzie piwo jest tylko towarzyszem dobrej zabawy. Nieustannie poprawiamy i dopracowujemy nasze etykiety. Sukcesywnie zmieniając kolejne z nich powoli osiągamy całkowicie zadowalająca nas efekty. To zasługa wielkiego wkładu pracy współpracującej z nami projektantki graficznej i ilustratorki Olgi Pasmonik. Dopieszcza każdy kolejny projekt cierpliwie wysłuchując naszych uwag! Dzięki Olga!

Te dwa lata to także liczni goście, którzy nas odwiedzili – możecie o nas poczytać na blogach:

Piwna Zwrotnica http://www.zwrotnica.com.pl/2016/09/polskie-browary-piekarnia-piwa.html

Chmielobrody https://chmielobrody.wordpress.com/tag/piekarnia-piwa/

Piwne Podróże http://www.piwnepodroze.pl/2017/01/piekarnia-piwa.html

Piekarnia Piwa w Gazecie Wyborczej

Tu byłam. Kasia Kapusta w browarze Piekarnia Piwa

Już niedługo nasze czternaste piwo – mamy nadzieję, że będziecie usatysfakcjonowani!